ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Οι καινούργιες σας κατσαρόλες εγγυώνται άριστο και υγιεινό μαγείρεμα ακόμα και για σας που δε θέλετε να απαρνηθείτε τη γεύση του βουτύρου και του δεντρολίβανου τη μυρωδιά του ελαιόλαδου και του σκόρδου και γενικότερα τις δικές σας συνταγές. Μπορείτε να μαγειρεύετε σύμφωνα με τις δικές σας συνήθειες απλά χρησιμοποιώντας λιγότερο λιπαρά καρυκεύματα ( αφού το φαγητό διατηρεί το φυσικό του λίπος ) και βάζοντας λιγότερο νερό ( αφού το νερό δεν εξατμίζεται ). Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα πιο ελαφρύ και νόστιμο.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Για την σωστή χρήση των νέων σας κατσαρολών ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες: Η κατσαρόλα πρέπει να είναι γεμάτη μέχρι την μέση η τα δυο τρίτα. Το καπάκι πρέπει να έχει την ιδία διάμετρο με την κατσαρόλα. Αφού αρχίσετε να μαγειρεύετε κλείστε το καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο συμπιεσμένος ατμός δημιουργείται ανάμεσα στο χείλος της κατσαρόλας και στο καπάκι. Αυτός ο ατμός δεν επιτρέπει στον υπόλοιπο ατμό να βγει. Εάν ο ατμός διαφύγει από το καπάκι αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή όποτε χαμηλώστε την. Μην αφαιρείτε το καπάκι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Εάν αυτό είναι απαραίτητο αναπληρώστε το χαμένο ατμό προσθέτοντας δυο κουταλιές νερό η ζωμό στην κατσαρόλα. Όταν φτιάχνετε βραστό φαγητό η ποσότητα νερού πρέπει να είναι ίση με την ποσότητα ζωμού που θέλετε να μείνει στο τέλος. Για το μαγείρεμα σούπας η λαχανικών η ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να καλύπτει τα λαχανικά. Αυτό γίνεται γιατί δεν χάνονται τα υγρά των φαγητών αφού ο ατμός δεν διαφεύγει. Χρησιμοποιείτε περιορισμένη ποσότητα αλατιού, αφού χάρη στο κοίλο καπάκι το φαγητό διατηρεί τα φυσικά του άλατα και έτσι γεύση του παραμένει αναλλοίωτη.

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Μαγείρεμα χωρίς την προσθήκη νερού ή μαγειρικού λίπους.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πλύνετε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα ολόκληρα ή σε φέτες χωρίς να τα σκουπίσετε σε μία κρύα κατσαρόλα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι μέχρι να νιώσετε ότι το καπάκι έχει ζεσταθεί ( αυτό σημαίνει ότι έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία ). Αν έχετε την αίσθηση ότι το καπάκι επιπλέει σε ένα μαξιλαράκι νερού, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και περιμένετε για όση ώρα απαιτείται για το μαγείρεμα. Τα μπαχαρικά και άλλα υλικά αναγράφονται στη συνταγή καθώς και το αλάτι μπορούν να προστεθούν είτε από την αρχή στην κρύα κατσαρόλα είτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στη δεύτερη περίπτωση, αφού αφαιρέσατε το καπάκι, μην ξεχάσετε να προσθέσετε δύο κουταλιές νερό ή ζωμό

ΦΡΟΥΤΑ

Μαγειρέψτε τα φρούτα με τον ίδιο τρόπο όπως και τα λαχανικά προσθέτοντας μόνο λίγη ζάχαρη στην αρχή. Μπορείτε επίσης να προσθέστε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά ( κανέλα, γαρύφαλλο κ.λ.π. )

ΚΡΕΑΣ - ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ - ΨΑΡΙ - ΨΗΤΑ

Ζεσταίνετε την άδεια κατσαρόλα μέχρις ότου το νερό που ρίχνετε να σχηματίζει σταγόνες. Τοποθετήστε το φαγητό στην κατσαρόλα και μην ανησυχήσετε αν κολλήσει στον πάτο. Μετά από λίγα λεπτά σπρώξτε ελαφρά το φαγητό με ένα πιρούνι το φαγητό από όλες τις πλευρές και κατόπιν χαμηλώστε την θερμοκρασία. Αλατίστε και προσθέστε ότι μπαχαρικά προτιμάτε, κλείστε το καπάκι, γυρίστε το μέχρι τη μέση και μαγειρέψτε για όση ώρα απαιτεί η συνταγή ( ελέγξτε αν το φαγητό έχει μαλακώσει με ένα μυτερό στικ ). Εάν στο τέλος του μαγειρέματος έχει μείνει πολύ ζουμί, αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε την σάλτσα να πήξει μαγειρεύοντας σε δυνατή φωτιά.

ΓΙΑΧΝΙ - ΣΤΙΦΑΔΟ

Ροδίστε τα κομμάτια κρέατος, πουλερικών ή ψαριού όπως και με το ψητό. Προτού κλείσετε το καπάκι, προσθέστε ένα φλιτζάνι κρασί και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής ( ψιλοκομμένη ντομάτα, λαχανικά σε λωρίδες, βότανα αλάτι κ.λ.π. ). Περιμένετε μέχρι να λήξει ο χρόνος μαγειρέματος. Άλλη μέθοδος: τοποθετήστε όλα τα υλικά στην κρύα κατσαρόλα και μαγειρέψτε όπως τα λαχανικά. Σε αυτήν την περίπτωση τα κομμάτια κρέατος, πουλερικών ή ψαριού μπορούν να είναι ελαφρώς αλευρωμένα. Οι επίπεδες κατσαρόλες όταν έχουν ζεσταθεί τόσο ώστε το νερό που ρίχνετε να σχηματίζει σταγόνες μπορούν να μαγειρέψουν στο γκρίλ. Ακολουθήστε τη κλασσική μέθοδο μαγειρέματος στο γκρίλ χωρίς να λαδώσετε το κρέας από πριν.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

Το βράσιμο του φαγητού είναι πολύ βλαβερή μέθοδος καθώς όλες οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα των λαχανικών διαλύονται στο νερό και χάνονται. Το φαγητό λιώνει και χάνει το χρώμα του εξαιτίας της στροβιλιστικής κίνησης βρασμού. Με το νέο σετ κατσαρολών, το φαγητό μαγειρεύεται σε ειδικό σκεύος με τρυπητό πάτο, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε μία κατσαρόλα η οποία περιέχει νερό που βράζει ή ζωμό κρέατος. Το μαγείρεμα επιτυγχάνεται χάρη στην κίνηση του ατμού μόνο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό που δεν έχει λιώσει και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

Τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό σε ειδικό τρυπητό σκεύος λαχανικών, ενώ το νερό βράζει στην κατσαρόλα που βρίσκεται από κάτω.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΕ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ

Το φαγητό τοποθετείται σε ειδικά σκεύη πάνω από την κατσαρόλα η οποία περιέχει νερό που βράζει ή ζωμό κρέατος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να παρασκευάσουμε πιο ευαίσθητες κρέμες και σάλτσες καθώς και για να προμαγειρέψουμε φαγητό ή να ξεπαγώσουμε διαιτητικού φαγητού όπως μπιφτέκια, στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψαριού για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς. Το φαγητό γίνεται ελαφρύ και εύπεπτο, δεν έχει λιώσει και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Συνδυάζοντας σωστά κατσαρόλες, σχάρες και δοχεία, μπορείτε να μαγειρέψετε ταυτόχρονα ένα ψητό της κατσαρόλας και ένα δεύτερο πιάτο ή σούπα και λαχανικά. Η προσαρμόσιμη σε διάμετρο στεφάνη σας επιτρέπει να τοποθετείτε το ένα σκεύος πάνω από ένα άλλο το οποίο περιέχει νερό που βράζει και έτσι τελειώνετε το μαγείρεμα χωρίς να πρέπει διαρκώς να ανακατεύετε. Επίσης μπορείτε να διατηρήσετε ζεστό το ήδη μαγειρεμένο φαγητό τοποθετώντας το σκεύος πάνω σε ένα άλλο σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται φαγητό.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΜΑ

Ενώ μαγειρεύετε ένα ψητό της κατσαρόλας στο μεγάλο σκεύος μπορείτε να διατηρείτε τις πατάτες ζεστές στο μικρό δοχείο που έχετε τοποθετήσει από πάνω.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΑΡΧΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύος του σετ πρέπει να το πλύνετε σε ζεστό νερό με απλό υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ξεβγάλετε προσεκτικά με ζεστό νερό και στεγνώστε τα σκεύη με ένα μαλακό πανί. Το πλύσιμο να γίνεται πάντα με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να δημιουργηθούν λευκοί λεκέδες στο εσωτερικό κάποιου σκεύους οι οποίοι δε φεύγουν με το πλύσιμο. Αυτοί προκαλούνται όταν το νερό έχει υπερβολικά άλατα και φεύγουν εύκολα με λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού ή ξύδι. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τυχόν μπλε λεκέδες που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του σκεύους με το ειδικό προϊόν για τον καθαρισμό του ατσαλιού. Ούτως ή άλλως η λειτουργικότητα των σκευών δεν μειώνεται. Όλα τα σκεύη μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Όλες οι κατσαρόλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συνήθεις μαγειρικές εστίες. Για σωστή χρήση μην αφήνετε τη φλόγα του ματιού να ξεπερνά τον πάτο της κατσαρόλας και μην την τοποθετείτε σε μάτι με μεγαλύτερη διάμετρο από τον πάτο της.