Σούπα με ρόκα, πατάτα και παρμεζάνα της Αθηνάς Λοϊζιδου

Σούπα με ρόκα, πατάτα και παρμεζάνα

Η σούπα που έγινε πλέον το signature dish μου στα χριστουγεννιάτικα δείπνα. Πάντα τις γιορτές την ετοιμάζω ως ορεκτικό. Φίλοι και οικογένεια περιμένουν τι γιορτινό κάλεσμα μου με ανυπομονησία για να τους φτιάξω το συγκεκριμένο πιάτο. Σερβίρω πάντα με μαύρο ψωμί και ξύσμα παρμεζάνας ( όπως στη φωτογραφία ), τα οποία οι καλεσμένοι μου σκορπούν από πάνω στην αχνιστή σούπα σε μεγάλη δόση, για 8 με 10 άτομα.

Υλικά

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ καυτό πράσινο πιπέρι καθαρισμένο από τα σπόρια του και ψιλοκομμένο
  • 2kg πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 2,4 lit. νερό
  • 2 ζωμοί κότας
  • 3 κουταλάκια αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • 300γρ. φύλλα ρόκας
  • 60γρ. φρέσκια κρέμα
  • 15γρ. βούτυρο
  • 100ml γάλα


Για να σερβίρουμε

  • Ξύσμα παρμεζάνας
  • Κομματάκια από μαύρο ψωμί


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και το πράσινο καυτό πιπέρι για δύο λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το νερό, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να κοχλάσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζοντας για περίπου είκοσι λεπτά. Δέκα λεπτά πριν περάσει η ώρα του ψησίματος ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα φύλλα ρόκας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα, το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις σ’ ένα μπλέντερ και χτυπάμε. Μεταφέρουμε τη σούπα στη μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε προτού σερβίρουμε.