Σουτζουκάκια της Αθηνάς

Σουτζουκάκια

Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, που έχουν ως βασικό υλικό τον κιμά. Η συνταγή είναι διαμορφωμένη από το παλιό αλλά αγαπημένο βιβλίο μαγειρικής Η Μαγειρική στην Κύπρο του Μάριου Μούρτση. Να η συνταγή του, από το 1978, ακόμη πιο ακαταμάχητη.

Υλικά ( 8 μερίδες )

Για σουτζουκάκια

  • 300γρ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό με βοδινό
  • 1 κουταλιά σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι κύμινο ( αρτυσιά )
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • Αλεύρι για να αλευρώσουμε
  • Λάδι για το τηγάνισμα


Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • 120ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι


Εκτέλεση
1.    βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά μας.
2.    πλάθουμε ένα - ένα τα σουτζουκάκια σε σχήμα κυλίνδρου. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα σε καυτό λάδι. Όταν τηγανιστούν τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
3.    σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τον ντοματοπελτέ, το λευκό κρασί, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
4.    τέλος, βάζουμε τα σουτζουκάκια σε ένα πυρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε ακάλυπτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς γι’ ακόμη 15 λεπτά.