Το Christmas cake της Αθηνάς

Το Christmas cake της Αθηνάς ( σε ακόμη πιο εύκολη εκτέλεση )

Το κέικ των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα
μου γλυκά. Τη συνταγή τη βρήκα σ’ ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικης
μαγειρικής που αγόρασα όταν ήμουνα ακόμη φοιτήτρια στο Λονδίνο. Είναι
ένα πολύ ζουμερό και μυρωδάτο κέικ γεμάτο γλυκά και καρύδια. Τα καρύδια
δεν τα κόβω γιατί μ’ αρέσει πολύ να τα νιώθω στο γλυκό. Το άρωμα και το
σκούρο χρώμα του οφείλονται στο γλυκαντικό black treacle που έχω
προσθέσει.

Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψί διαμέτρου 15 πόντων

Υλικά

  •  
  • 90γρ. βούτυρο
  • Ξύσμα από τη φλούδα ενός λεμονιού
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 220γρ. φοινίκια χωρίς κουκούτσι κομμένα στα 2
  • 100γρ. γλυκό καρυδάκι κομμένο σε κομμάτια
  • 100γρ. glace cherries κομμένα στα δυο
  • 310γρ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
  • 65γρ. κονιάκ
  • 60γρ. black treacle
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι mixed spice
  • 75γρ. καφέ ζάχαρη
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 130γρ. αλεύρι
  • 130γρ. ολόκληρα καρύδια


Υλικά για διακόσμηση

  • Λίγα αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Μαρμελάδα βερίκοκο


Εκτέλεση


Στρώνουμε λαδόχαρτο στη βάση και στο γύρο του ταψιού και προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το
βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τα φοινίκια, το γλυκό
καρυδάκι, το glace cherries, τις σταφίδες, το κονιάκ, το black treacle,
την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το mixed spice και τη ζάχαρη. Βάζουμε στην
κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μ’ ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να
λιώσει το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζέσταμα γι’ ακόμη πέντε λεπτά μέχρι
το μείγμα να ζεσταθεί καλά και τα αποξηραμένα φρούτα να απορροφήσουν τα
περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά. Τέλος, ρίχνουμε μέσα τα
καρύδια, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε το
κέικ για σαράντα λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσέχουμε να μην το
παραψήσουμε γιατί μετά δεν θα είναι τόσο ζουμερό. Το αφήνουμε να
κρυώσει καλά και το αφαιρούμε απ’ το ταψί. Το διακοσμούμε με
αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία κολλάμε επάνω στο κέικ
με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο