Το Χριστουγεννιάτικο πατέ της Αθηνάς

 

Το Χριστουγεννιάτικο πατέ της Αθηνάς
 
Με μεγάλη χαρά σας μεταφέρω αυτή τη συνταγή που έχει ενθουσιάσει τους φίλους μου. Είναι ίσως απ’ τις καλύτερες γιορτινές συνταγές που έχω γράψει. Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο και χειμωνιάτικο ορεκτικό που ταιριάζει υπέροχα σ’ ένα μπουφέ. Σερβίρεται με ψωμάκια ή φρυγανιές και μαρμελάδα από σύκα ή δαμάσκηνα.
 
Υλικά ( 6 μερίδες )
 
  • 600γρ. συκωτάκια καθαρισμένα και κομμένα
  • 1/3 ποτηριού part wine 
  • 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι φρέσκια κρέμα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι ξηρό θυμάρι αλεσμένο
 
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τα κομματάκια από το συκώτι και τα περιχύνουμε με το port. Τα σκεπάζουμε και τα μαρινάρουμε για τρεις ώρες. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε το κρεμμύδι στα 20γρ. ( από τα 100γρ. ) βούτυρο. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε τα συκωτάκια με το port και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα συκωτάκια να ροδίσουν. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, τη φρέσκια κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Στο μεταξύ, καλύπτουμε με μεμβράνη ένα μακρόστενο ταψί μεγέθους 20x10 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα πατέ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για δυο ώρες για να σφίξει. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το πατέ σε μια μακρόστενη πιατέλα. Αφαιρούμε  τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες. Το σερβίρουμε με μαρμελάδα σύκο πάνω σε φρυγανιές.