Μους λευκής σοκολάτας
 
Η μους σοκολάτας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα μου επιδόρπια. Η συνταγή αυτή γί-
νεται ακόμη πιο λατρεμένη, μιας και η λευκή σοκολάτα είναι η αγαπημένη μου. Διακοσμημένη με
ξύσμα λευκής σοκολάτας και φρέσκα blueberries, φαίνεται υπέροχη και λαχταριστή. Μια τέλεια ιδέα
να σερβίρετε στο τέλος ενός υπέροχου δείπνου.
 
Υλικά για τη μους
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα ζαχαροπλαστικής
  • 35 γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κρόκους ελαφρά κτυπημένους
  • 4 ασπράδια
  • 375 ml φρέσκια κρέμα
 
Υλικά για το τελείωμα
  • 50 γρ. ξύσμα λευκής και μαύρης σοκολάτας
  • Λίγα blueberries για στόλισμα
 
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα, ρίχνουμε μέσα το Βιτάμ και τα ανακατεύουμε μαζί μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα σοκολάτας τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα. Στο μίξερ κτυπάμε τα ασπράδια αβγού μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μαρέγκα. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κτυπάμε τη φρέσκια κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Στη λιωμένη σοκολάτα προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και κτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν καλά με τη σοκολάτα. Τέλος, διπλώνουμε μέσα την κτυπημένη κρεμά λίγη λίγη μέχρι να έχουμε τη μους μας. Βάζουμε στα ατομικά ποτήρια και παγώνουμε καλά. Για να σερβίρουμε, στολίζουμε με ξύσματα λευκής σοκολάτας και blueberries.

 

Πατέ σοκολάτας
 
Τρελαίνομαι γι’ αυτό το επιδόρπιο. Πληροφοριακά, όσες φορές το έφτιαξα πάντα με ρωτάνε τη συνταγή. Σας αφήνω να κρίνετε μόνοι σας! Θα χρειαστούμε μια μακρόστενη φόρμα μεγέθους 17x9 εκ. περίπου.
 
Υλικά
  • 2 αβγά ελαφρά κτυπημένα
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο κομμένο κομματάκια
  • 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια (milk chocolate couverture)
  • 35 γρ. κακάο
  • ½ κουταλάκι cream of tartar
  • 100 ml φρέσκια κρέμα
 
Για το πράσινο σος
  • 150 γρ. φρέσκια κρέμα κτυπημένη σε σαντιγί
  • 1 μικρή σταγόνα green food colouring
  • 30 γρ. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
 
Εκτέλεση
Στρώνουμε μια μικρή ορθογώνια φόρμα με μεμβράνη. Βάζουμε αρκετή για να έχει αρκετό περιθώριο απ’ όλες της πλευρές. Βάζουμε όλα τα υλικά του πατέ σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν το βούτυρο, η σοκολάτα και η ζάχαρη, και να δέσουν καλά. Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα στην έτοιμη φόρμα και αφού κρυώσει βάζουμε το πατέ στο ψυγείο να παγώσει. Όταν πήξει καλά, το βγάζουμε από το ψυγείο και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε το πατέ σε φέτες. Για να φτιάξουμε το πράσινο σος κτυπούμε την κρέμα να γίνει σαντιγί και ανακατεύουμε μέσα το green food colouring, για να γίνει πράσινο το σος. Στο πιάτο που θα σερβίρουμε βάζουμε δύο φέτες πατέ, γαρνίρουμε με το πράσινο σος και λίγα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.

 

Osso Buco
 
  • ½ κιλό βοδινό κρέας, την καλύτερη ποιότητα κομμένα σε κύβους
  • 50γρ αλεύρι
  • 70ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά λάδι
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200γρ φέτες καρότο
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτα
  • 120ml λευκό κρασί
  • 120ml νερό στο οποίο διαλύουμε ένα ζωμό βοδινού
  • 200γρ ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 50γρ λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
  • ½ κουταλιά ξύσμα λεμόνι
  • 40γρ ελιές ψιλοκομμένες
Πλένουμε το κρέας καλά και στεγνώνουμε. Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε το κρέας λίγο-λίγο μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, την πάστα ντομάτα, το κρασί, το νερό με ζωμό, την ντομάτα και το θυμάρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το βοδινό, τις λιαστές ντομάτες, τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα λεμόνι και τις ελιές. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας. Σερβίρουμε ζεστό.
 

 

Κεφτεδάκια με γαλοπούλα
 
Τα κεφτεδάκια είναι ένα πιάτο που μου αρέσει να φτιάχνω ξανά και ξανά. Εδώ σας προτείνω μια low fat συνταγή, μιας και η γαλοπούλα έχει λιγότερα λιπαρά από το βοδινό ή το χοιρινό κρέας. Δοκιμάστε αυτά τα μυρωδάτα και πολύ νόστιμα κεφτεδάκια φτιαγμένα με σος ντομάτας.
Για 6 μερίδες
Υλικά για 45 κεφτεδάκια
Για το σος
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κουταλάκι ξηρό θυμάρι
  • 2Χ370 γρ. σπιτική ντομάτα στον τριφτή ΠΕΛΑΡΓΟΣ
  • 800 ml νερό
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας KNORR
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ? κουταλάκι πιπέρι
  • Για τα κεφτεδάκια
  • 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1 αβγό
  • 50 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι Worcestershire sauce
  • ½ κουταλάκι ξηρό θυμάρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για τρία λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.
2. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο.
3. Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια προσεκτικά στην κατσαρόλα με την ντομάτα και τα σιγοβράζουμε μαζί με τη σος για 30 λεπτά (δεν ανακατεύουμε για να μην τα σπάσουμε), μέχρι η σος να δέσει και τα κεφτεδάκια να ψηθούν. Ο συνολικός χρόνος σιγοβρασίματος της σος είναι γύρω στα 40 λεπτά, τα 30 εκ των οποίων μαζί με τα τα κεφτεδάκια.
 

 

Egg fried rice
 
Κάθε κινέζικο πιάτο χρειάζεται το συνοδευτικό του και κινέζικο πιάτο χωρίς egg fried rice δεν γίνεται! Ειδικά στο σπίτι μας! Η συνταγή μου είναι αυθεντική και πολύ νόστιμη. Χρησιμοποιήστε ένα wok για να μπορέσετε με περισσότερη ευκολία να αναμείξετε τα υλικά. Αν πάλι δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο τηγάνι.
Υλικά για 4 μερίδες
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλάκια σησαμέλαιο
  • 2 κουταλιές ηλιανθέλαιο FLORA
  • 200 γρ. jasmine rice μαγειρεμένο που έχει κρυώσει
  • 100 γρ. αρακά που έχει ξεπαγώσει
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουταλιές soy sauce
  • κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό μπολ κτυπάμε το αβγό με το σησαμέλαιο.
2. Στο wok ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιανθέλαιο. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το μαγειρεμένο ρύζι που έχει κρυώσει και τηγανίζουμε για τρία με τέσσερα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά το ρύζι.
3. Προσθέτουμε μέσα τον αρακά και το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύουμε για τρία λεπτά. Βάζουμε στο μείγμα το soy sauce και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Σπρώχνουμε το ρύζι στη μια μεριά του wok και στην άλλη μεριά ρίχνουμε το κτυπημένο αβγό. Περιμένουμε για δέκα δευτερόλεπτα, ώστε να αρχίσει να ψήνεται το αβγό και με ένα πιρούνι το σπάζουμε σε μικρά κομματάκια. Έπειτα το ανακατεύουμε με το ρύζι. Bάζουμε το egg fried rice σε μπολ και σερβίρουμε αμέσως.
 

<< 1 2 >>