Σούπα με ρόκα, πατάτα και παρμεζάνα

Η σούπα που έγινε πλέον το signature dish μου στα χριστουγεννιάτικα δείπνα. Πάντα τις γιορτές την ετοιμάζω ως ορεκτικό. Φίλοι και οικογένεια περιμένουν τι γιορτινό κάλεσμα μου με ανυπομονησία για να τους φτιάξω το συγκεκριμένο πιάτο. Σερβίρω πάντα με μαύρο ψωμί και ξύσμα παρμεζάνας ( όπως στη φωτογραφία ), τα οποία οι καλεσμένοι μου σκορπούν από πάνω στην αχνιστή σούπα σε μεγάλη δόση, για 8 με 10 άτομα.

Υλικά

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ καυτό πράσινο πιπέρι καθαρισμένο από τα σπόρια του και ψιλοκομμένο
  • 2kg πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 2,4 lit. νερό
  • 2 ζωμοί κότας
  • 3 κουταλάκια αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • 300γρ. φύλλα ρόκας
  • 60γρ. φρέσκια κρέμα
  • 15γρ. βούτυρο
  • 100ml γάλα


Για να σερβίρουμε

  • Ξύσμα παρμεζάνας
  • Κομματάκια από μαύρο ψωμί


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και το πράσινο καυτό πιπέρι για δύο λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το νερό, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να κοχλάσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζοντας για περίπου είκοσι λεπτά. Δέκα λεπτά πριν περάσει η ώρα του ψησίματος ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα φύλλα ρόκας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα, το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις σ’ ένα μπλέντερ και χτυπάμε. Μεταφέρουμε τη σούπα στη μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε προτού σερβίρουμε.
 

Σουτζουκάκια

Τα σουτζουκάκια είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, που έχουν ως βασικό υλικό τον κιμά. Η συνταγή είναι διαμορφωμένη από το παλιό αλλά αγαπημένο βιβλίο μαγειρικής Η Μαγειρική στην Κύπρο του Μάριου Μούρτση. Να η συνταγή του, από το 1978, ακόμη πιο ακαταμάχητη.

Υλικά ( 8 μερίδες )

Για σουτζουκάκια

  • 300γρ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό με βοδινό
  • 1 κουταλιά σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι κύμινο ( αρτυσιά )
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • Αλεύρι για να αλευρώσουμε
  • Λάδι για το τηγάνισμα


Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • 120ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι


Εκτέλεση
1.    βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά μας.
2.    πλάθουμε ένα - ένα τα σουτζουκάκια σε σχήμα κυλίνδρου. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα σε καυτό λάδι. Όταν τηγανιστούν τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
3.    σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τον ντοματοπελτέ, το λευκό κρασί, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
4.    τέλος, βάζουμε τα σουτζουκάκια σε ένα πυρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε ακάλυπτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς γι’ ακόμη 15 λεπτά.
 

Το Christmas cake της Αθηνάς ( σε ακόμη πιο εύκολη εκτέλεση )

Το κέικ των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα
μου γλυκά. Τη συνταγή τη βρήκα σ’ ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικης
μαγειρικής που αγόρασα όταν ήμουνα ακόμη φοιτήτρια στο Λονδίνο. Είναι
ένα πολύ ζουμερό και μυρωδάτο κέικ γεμάτο γλυκά και καρύδια. Τα καρύδια
δεν τα κόβω γιατί μ’ αρέσει πολύ να τα νιώθω στο γλυκό. Το άρωμα και το
σκούρο χρώμα του οφείλονται στο γλυκαντικό black treacle που έχω
προσθέσει.

Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψί διαμέτρου 15 πόντων

Υλικά

  •  
  • 90γρ. βούτυρο
  • Ξύσμα από τη φλούδα ενός λεμονιού
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 220γρ. φοινίκια χωρίς κουκούτσι κομμένα στα 2
  • 100γρ. γλυκό καρυδάκι κομμένο σε κομμάτια
  • 100γρ. glace cherries κομμένα στα δυο
  • 310γρ. σταφίδες χωρίς κουκούτσι
  • 65γρ. κονιάκ
  • 60γρ. black treacle
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι mixed spice
  • 75γρ. καφέ ζάχαρη
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 130γρ. αλεύρι
  • 130γρ. ολόκληρα καρύδια


Υλικά για διακόσμηση

  • Λίγα αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Μαρμελάδα βερίκοκο


Εκτέλεση


Στρώνουμε λαδόχαρτο στη βάση και στο γύρο του ταψιού και προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το
βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, τα φοινίκια, το γλυκό
καρυδάκι, το glace cherries, τις σταφίδες, το κονιάκ, το black treacle,
την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το mixed spice και τη ζάχαρη. Βάζουμε στην
κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μ’ ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να
λιώσει το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζέσταμα γι’ ακόμη πέντε λεπτά μέχρι
το μείγμα να ζεσταθεί καλά και τα αποξηραμένα φρούτα να απορροφήσουν τα
περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά. Τέλος, ρίχνουμε μέσα τα
καρύδια, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε το
κέικ για σαράντα λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσέχουμε να μην το
παραψήσουμε γιατί μετά δεν θα είναι τόσο ζουμερό. Το αφήνουμε να
κρυώσει καλά και το αφαιρούμε απ’ το ταψί. Το διακοσμούμε με
αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα οποία κολλάμε επάνω στο κέικ
με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο
 

Οι Καλύτερες Πατάτες Πουρέ


 
Όλοι μας χρειαζόμαστε μια καλή συνταγή για πατάτες πουρέ.
Σας παραθέτω τη δική μου, δοκιμασμένη και εγγυημένη.
 
Υλικά ( 4 μερίδες )
 
  • 600γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.
  • Νερό μέσα στο οποίο θα βράσουμε τις πατάτες
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 60γρ. φρέσκια κρέμα
  • 30γρ. βούτυρο
  • Λίγο γάλα αν χρειαστεί
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και αρκετό νερό μέχρι να τις καλύψουμε. Ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να κοχλάσει το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για είκοσι λεπτά. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν με ένα πιρούνι μπορούμε εύκολα να τις τρυπήσουμε. Βάζουμε την κρέμα και το βούτυρο σ’ ένα  συμβατό σκεύος το οποίο  και το τοποθετούμε στο microwave. Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η κρέμα ζεσταθεί. Στραγγίζουμε τις πατάτες απ’το νερό και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας και του βουτύρου και με ένα ειδικό εργαλείο λιώνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε. Εάν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε την υφή που θέλουμε. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και το πιπέρι. 
 
 

 

 

Το Χριστουγεννιάτικο πατέ της Αθηνάς
 
Με μεγάλη χαρά σας μεταφέρω αυτή τη συνταγή που έχει ενθουσιάσει τους φίλους μου. Είναι ίσως απ’ τις καλύτερες γιορτινές συνταγές που έχω γράψει. Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο και χειμωνιάτικο ορεκτικό που ταιριάζει υπέροχα σ’ ένα μπουφέ. Σερβίρεται με ψωμάκια ή φρυγανιές και μαρμελάδα από σύκα ή δαμάσκηνα.
 
Υλικά ( 6 μερίδες )
 
  • 600γρ. συκωτάκια καθαρισμένα και κομμένα
  • 1/3 ποτηριού part wine 
  • 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι φρέσκια κρέμα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι ξηρό θυμάρι αλεσμένο
 
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τα κομματάκια από το συκώτι και τα περιχύνουμε με το port. Τα σκεπάζουμε και τα μαρινάρουμε για τρεις ώρες. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε το κρεμμύδι στα 20γρ. ( από τα 100γρ. ) βούτυρο. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε τα συκωτάκια με το port και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα συκωτάκια να ροδίσουν. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπλέντερ μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, τη φρέσκια κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Στο μεταξύ, καλύπτουμε με μεμβράνη ένα μακρόστενο ταψί μεγέθους 20x10 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα πατέ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για δυο ώρες για να σφίξει. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε το πατέ σε μια μακρόστενη πιατέλα. Αφαιρούμε  τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες. Το σερβίρουμε με μαρμελάδα σύκο πάνω σε φρυγανιές. 
 

<< 1 2 >>